Így rendezz be praktikusan egy 50 nm-es könnyűszerkezetes házat!

Ha valaki könnyűszerkezetes házban gondolkodik, újat építene vagy építtetne, akkor nem könnyű eligazodni a számos megoldás és technológia között. Ha viszont már vannak tervek, esetleg készen is van az ingatlan, akkor azon kell elgondolkodni, hogy azt miként rendezzük be otthonosan.

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan alakítható ki praktikusan egy 50 nm-es ház belső tere.

Milyen előnyei vannak a könnyűszerkezetes háznak?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért éri meg ezt választani. Ez a megoldás bár hazánkban még nem annyira elterjedt, a világon az ingatlanok nagy része már így készül. Észak-Amerikában, Skandináviában, valamint a Távol-Keleten is egyre több ilyennel találkozhatunk és nem véletlen. Ez a típus amellett, hogy energiatakarékosabb, könnyebben át lehet alakítani passzív házzá, időtállóbb, nem utolsó sorban könnyen átalakítható. Utóbbinak fontos szerepe van a berendezés kapcsán is.

A készházakkal már a legtöbb lakásvásárló és építő találkozott, de a jelentésük még mindig nem tiszta. A könnyűszerkezetes épületek 300kg/m2 súly alatti szerkezetből állnak. Az e feletti változatok Ytongból vagy téglából készülnek. Ezáltal gyorsabban felépül, nagyjából 60-90 nap az átfutási ideje. Emellett szót kell ejteni a hőszigetelő képességéről, amiben nagy szerepe van az alkalmazott anyagok tulajdonságainak.

Nézzük akkor egy 50 nm-es ingatlan belső elrendezést!

Nem mindenki vágyik hatalmas otthonra, sokan jobban örülnek egy olyan háznak, amelynek a belső tere szinte teljesen egybeolvad. Ezt legkönnyebben a könnyűszerkezetes építési megoldással lehet megvalósítani. Egy fiatal vagy egy idős házaspár számára, de még egy gyermekkel is igen kényelmes tud lenni az 50 nm, de csak akkor, ha tényleg praktikusan sikerül elrendezni a belső teret.

Sokszor kívánság a nyitott tér, a felesleges falak elhagyása, valamint a háló zóna kialakítása. Manapság fontos továbbá az egyszerű és világos otthon, az elegáns és minimalista stílus. A mai bútoroknak és kiegészítőknek hála azonban már semmi sem lehet akadály.

Mire érdemes ügyelni az egyes helyiségek kapcsán?

Az építés, átalakítás, felújítás során fontos, hogy a nappali és a konyha mindig kapjon természetes fényt. Az emberek nagy része ugyanis itt tölti a szabadidejét. Legyen szó sütésről, főzésről, étkezésről, beszélgetésről, filmnézésről, ezek a terek mindig a központban vannak. Ha a hálószobában nincs is annyi fény, ennél a két területnél nem árt plusz egy ablak, ami nemcsak világosabbá, hanem tágasabbá is tudja varázsolni az aprócskának tűnő otthont.

Egy fényes MDF falpanel, pár tükör, világos falak mind-mind segítenek abban, hogy a lakók ne érezzék úgy, mintha minden össze lenne zsúfolva. Amennyiben viszont fontos a természetesség, jó megoldást jelenthetnek a fából készült burkolatok, bútorok, berendezési tárgyak, esetleg dekorációk. A fürdőszobába mehet minden barna és zöld, esetleg a divatos szürke és a világos bézs gránit burkolat, ami szintén igen népszerűvé vált az elmúlt években.

Tárolás 50 nm-en

Ami semmiképpen nem maradhat ki, az a rengeteg tároló. Mivel az alapterület nem túl nagy, így valószínűleg kevés hely lesz a szabadon álló szekrényeknek. A legjobb megoldás kétségkívül a beépíthető típusok, amikkel nemcsak teret nyerhetünk, hanem minden apróságot el is tudunk rejteni bennük. Mehet beépített szekrény a fürdőszobába, az előszobába, de a konyhában sem árt minden négyzetcentimétert kihasználni.

Apropó konyha és tárolás. Napjainkban még mindig divatosak a konyhaszigetek, ami nem csak plusz felületként szolgálhat. Kiváló megoldás, hogy alulra polcos és fiókos szekrények menjenek, amikben kényelmesen elfér minden kisgép, konyhai eszköz. A könnyűszerkezetes házak előnye, hogy akár még utólag is lehet egy apró kamrát kialakítani bennük. Ezáltal igény szerint, ha szükség van rá persze, akkor később is vehetünk el egy kis teret a konyhából, hogy legyen hova tenni a lisztet, krumplit, bármilyen egyéb élelmiszert.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz