Készházak tetőszerkezete: mit érdemes tudni róla?

Egy jó tető képes tökéletesen alkalmazkodni az időjárási viszontagságokhoz. A tervezési fázisban el kell dönteni, hogy a későbbiekben szeretnénk-e bővíteni a tetőteret, hiszen készház esetében ez valamivel bonyolultabb, mint egy tégla épület kapcsán.

Annak érdekében, hogy a tető később élhetővé váljon, már a szarufák közötti szabad területet is szigetelni szükséges. De vajon milyen egy gyorsház tetőszerkezete? Mit érdemes tudni róla és mire kell figyelni?

Az alábbi írásunkban ezekre a kérdésekre adjuk meg a részletes választ.

Milyen egy jó tetőszerkezet?

A ház tetőszerkezete készházak esetében fából vagy acélból készül, függetlenül attól, hogy milyen típusról van szó. Lehet az modern, lapos, esetleg klasszikus tető, a lényeg az anyaghasználaton van. Fontos, hogy a kiválasztott anyagok hosszú élettartamúak legyenek, ellenálljanak az időjárási viszontagságoknak, a szélnek, az esőnek, a hónak.

Említettük, hogy szigetelés nélkül felesleges is lenne belefogni egy új ingatlan építésébe. Ma már nem is szabályos anélkül megvalósítani mindezt, hiszen az energiatakarékosság érdekében fontos a megfelelő szigetelés. Ez nemcsak a tetőtér hőmérsékletét befolyásolja, hanem a ház energiatakarékosságát is. De a lényeges dolgok közé tartozik még a dőlésszög és a tetőforma, hiszen ezek befolyásolják az épület kinézetét, a tetőtér hasznosíthatóságát. Fontos tehát eldönteni, hogy milyen típusú tető illik leginkább az adott épület környezetéhez.

Mi a helyzet a teherbírással?

A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a terhelést, mint az eső vagy a hó súlyát. Ez főleg akkor fontos tényező, ha olyan területen élünk, ahol gyakoriak a hóviharok, az intenzív esőzések. Bár utóbbi tulajdonképpen bárhol és bármikor előfordulhat, így a legjobb, ha idejében gondoskodunk a házunk védelméről. Fontos azonban, hogy minden területnek saját építési előírásai és szabványai vannak, a tervezés során járjunk utána ezeknek, hogy a kivitelezés megfeleljen az adott előírásoknak.

Milyen előnyei vannak?

A készházak építési folyamata nagyban eltér a hagyományos házakétól. Maga a tető azonban szinte ugyanaz, tekintve, hogy egy célt szolgálnak. Bár tény, hogy itt a kész elemeket viszik a telekre, majd azokat pillanatok alatt összeillesztik és rögzítik egymáshoz. Ennek köszönhetően a tetőszerkezet is gyorsabban elkészül, mint a hagyományos épületek esetében. Az előre elkészített elemeket gyári körülmények között készítik el, így teljesen biztonságosan használhatóak.

Nincsenek rejtett költségek, ráadásul sokkal kevesebb munkaerőre és időre van szükség az építéshez, így amellett, hogy gyorsan megvan, még kevesebbe is kerül. Az építés során használt magas minőségű anyagokat szigorú minőségellenőrzés alá vetik, így biztosítva a tartósságot, valamint az energiahatékonyságot. Az előre gyártott elemek lehetőséget teremtenek a hatékony szigetelésre is, ami hozzájárulhat a készházak alacsonyabb energiaköltségeihez is.

A szeglemezes tetők készházakra

A Mitek, a korszerű szeglemezes tetők egyik legfontosabb kötőeleme. Roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rúdjai között, hiszen két oldalról, a fába préselve kerülnek a helyükre. Ezzel akár síkbeli rácsostartók, de még keretszerkezetek is kialakíthatóak. Az előregyártott elemek segítségével az egyszerű és a bonyolult tetőidomok egyaránt kialakíthatóak.

Kiváló megoldás családi házaknál, könnyűszerkezetes ingatlanoknál. Az alacsony hajlásszögű tető szeglemezes kötésű rácsos tartókból készült. Itt a padlástér csak korlátozottan lesz használható, de a megoldás igen költséghatékony. Gyakran találkozhatunk velük áruházaknál, tárolóknál, valamint mezőgazdasági épületeknél. A strapabírására tehát nem lehet panaszunk.

A tartószerkezet tervezésénél viszont figyelembe kell venni nemcsak a terhelési adatokat, hanem a szállíthatóságot, a tűzrendészeti szempontokat, illetve az építési területen szükséges szerelési feladatokat. Ezek együttesen egy remek tetőszerkezetet eredményeznek, amivel évtizedekig nem lesz semmilyen probléma.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz