Hogyan lehet energiát spórolni a hideg időszakban?

Minden háznak szüksége van energiára az alapvető életfeltételeink biztosításához és fenntartásához. Az ingatlanokon belül leggyakrabban alkalmazott energiaforrások a villamos energia és/vagy földgáz, esetleg fa, szén vagy napenergia. Mivel energiakészleteink jelentős része véges, az árak pedig folyamatosan növekednek, ezért egyre fontosabbá válik a források ésszerű felhasználása.

A hideg téli hónapokban a megnövekedett fűtésigény és világítási időszak miatt jelentősen több lesz egy háztartás energiafelhasználása. Ilyenkor leginkább a hőenergia-igénybevétel emelkedik ki, aminek egy normál ingatlannál a 60%-át a fűtés, 20%-át a vízmelegítés és a maradék 20%-át pedig egyéb készülékek működtetése teszi ki.

Látható tehát, hogy a legtöbb forintot a fűtés és vízmelegítés megfelelő használatával tudjuk megfogni, itt lehet leginkább spórolni. De egyéb apró trükkökkel a többi energiaemésztő folyamatainkat is hatékonyabbá tehetjük. Ebben a cikkben bemutatjuk a leginkább költségcsökkentő, ugyanakkor könnyen kivitelezhető megoldásokat.

Használjuk megfelelően fűtésünket

Az egyik leginkább alapvető és mégis nagyon hatékony módszer a fűtésszámlánk csökkentésére a temperáló fűtés alkalmazása. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy akkor sem kapcsoljuk le teljesen a meleget, mikor nem vagyunk otthon, hogy elkerüljük a falak és bútorok teljes kihűlését. A kisebb hőmérsékletről való (újra)felfűtés ugyanis több energiát emészt fel, mintha mindig egy kellemes középhőmérsékletet alkalmazunk.

Egy átlagos napon, amikor pl. csak munka vagy néhány órás tevékenység miatt hagyjuk el a lakást, állítsuk 15-16 °C-ra a termosztátot. Ez már megfelel arra, hogy hazaérve elég melegnek érezzük, illetve elég könnyű és gyors legyen visszamelegíteni 20-22 fokra. Két napot meghaladó távolét esetén pedig 12°C alkalmazása javasolt a nyitva hagyott belső ajtók mellett. Az ingatlanba visszatérve pedig ne akarjunk rögtön trópusi meleget elérni a kazánt 50-60 fokra felcsavarva!

Az igen gyakori gázüzemű központi fűtésnél pedig az alábbi tippek tovább csökkenthetik kiadásainkat:

 • Biztosítsuk a tökéletes égést: még a fűtési szezon előtt vizsgáltassuk át berendezésünket szakemberrel, és kérjük annak kitisztítását. A piszkos, kormos kazánok akár 10-15%-kal növelhetik a fűtési költségeket, nem is beszélve ezek egészségügyi és biztonsági hátrányairól.
 • Szellőztessünk többször: főként a lakótérben működő gázüzemű készülékeknél kiemelten fontos, hogy a megfelelő égéshez engedjünk be friss levegőt. Ehhez többször, de rövid ideig végezzük a szellőztetést.
 • Légtelenítsük a fűtési rendszert: jelentősen rontja a hőátadást, ha a radiátorainkban a forró víz útját levegőbuborékok állják el és gátolják az áramlását.
 • Olvassuk le rendszeresen a mérőórát: ha látjuk, mennyit fogyasztunk adott időszak alatt, sokkal jobban fogunk figyelni a takarékosságra és a praktikus tippek betartására.

Fontos szabály még, hogy a jobb hősugárzás és hőáramlás biztosítása érdekében semmivel se takarjuk le a fűtőtestet, akármilyen energiaforrással is működtetjük azt. A függönyök se lógjanak rá, mert ilyen módon szintén hőveszteséget eredményeznek.

Szabályozzuk a hőmérsékletet

Általános ökölszabály bármelyik fűtési módszerre, hogy 1 °C hőmérséklet-csökkentéssel kb. 5%-ot tudunk spórolni a fűtési energián. Ehhez persze rendelkeznünk kell legalább néhány hőmérővel és szabályozható fűtéssel. Mindkettőre érdemes beruháznunk a cél érdekében.

Igen előnyös a helyiségeinkben külön-külön elhelyezett termosztát vagy legalább a radiátorokra szerelt hőfokszabályozó. Ez utóbbi már néhány ezer forintért beszerezhető. Ez egy nagyobb ingatlan esetén igen rövid idő alatt megtérül, mivel a szabályozhatósággal akár 12-18%-os energiaráfordítást le tudunk faragni. A konvektorokat pedig szakember tudja átállítani teljesítményszabályozós üzemmódra a hatékonyabb használat érdekében.

Ha helyiségeinket már elláttuk külön-külön szabályozható fűtéssel, akkor nyert ügyünk van a továbbiakhoz. A konyhában például nem érdemes külön fűtenünk, amikor főzünk-sütünk, hiszen ennek hője sokszor képes bemelegíteni az egész teret. A fürdőszobában elegendő használat előtt fentebb tekerni a szabályozót. A hálószoba hőmérsékletét szintén ajánlott néhány fokkal lentebb tartani, főként éjszakára. Sokkal pihentetőbb is kevésbé meleg helyiségben aludni.

Párásítsunk

Az ugyanolyan hőmérsékletű, de magasabb nedvességtartalmú levegőt melegebbnek érezzük, mint a szárazat, ezért mindenképpen javasolt párásítanunk. A fűtés egyébként is könnyen túl szárazzá teheti a levegőt, ami az orrnyálkahártyánkat, torkunkat, bőrünket is kiszárítja. Ha a párásításhoz a fűtőtestre helyezhető párologtatót használunk elektromos eszköz helyett, akkor még több energiát tudunk megtakarítani.

Öltözzünk fel rendesen

Jelentős költségcsökkentést érhetünk el, ha télen nem rövidnadrágos viselethez állítjuk be a fűtés hőmérsékletét. Több vékony ruharéteg vagy kifejezetten téli ruhadarabok használata, mint a kötött és polár pulcsik, zoknik stb. nagyon kellemes hőérzetet biztosítanak néhány fokkal alacsonyabb terekben is. És emlékezzünk, 2°C különbség kb. 10%-os kiadásváltozást jelent! Ez a módszer pedig akármilyen típusú fűtés mellett igen könnyen megvalósítható.

Szellőztessünk okosan

Talán meglepő, de 20%-os többletkiadást is okozhat a helytelenül végzett szellőztetés. A fűtést kapcsoljuk ki a szellőztetés idejére, ne fűtsük feleslegesen az utcát, udvart. Inkább gyakoribb időközönként, de csak néhány percig szellőztessünk. Előnyös, ha kereszthuzatot tudunk csinálni. Ezalatt a falak és a bútorok még nem hűlnek ki, de a levegő már cserélődik. Fontos viszont, hogy párás időben lehetőleg ne szellőztessünk.

Tartsuk benn a hőt

A fűtéssel és a fűtőberendezésekkel való megfelelő bánásmód csak az egyik nagy terület, ahol faraghatunk az energiaszámlánkon. A másik igen nagy lehetőség a fűtési hő minél tovább való benntartása az ingatlanban. Ehhez a legjobb eszköz a falak szigetelése és modern, hőtartó nyílászárók használata. Persze, ez egy összegben nagyobb beruházást igényel, de évek alatt biztosan behozza az árát.

Szerencsére azért találhatók egyéb módszerek is a szigetelés mellett vagy annak pótlására, áthidalására. Az egyik lehetőség sötétítő vagy hőtartó függönyök alkalmazása az ablakok, erkélyajtók elé. Ugyanígy a leeresztett redőnyök, becsukott zsalugáterek kevesebb hőt engednek távozni. Javasolt ezért sötétedés közeledtével és otthonunk elhagyásakor rögtön bevetnünk őket.

A nyílászárókra vehetünk és ragaszthatunk hőszigetelő csíkokat, huzatfogó hengereket, amivel megakadályozhatjuk a hideg levegő beszökését az apróbb réseken. Ugyancsak kaphatók hőszigetelő fóliák üvegekre. Dupla ablakok és ajtók közé tehetünk szivacstéglákat, szivacshengereket, kisebb párnákat vagy felcsavart törölközőt, plédet. Az utóbbiakat az ajtók alá-elé is rakhatjuk.

A padló felől érkező hideget és talpaink hőérzetét szőnyegek elhelyezésével javíthatjuk. Már külön hőszigetelő betét is kapható szövetszőnyegek alá.

A meleg felfele száll, ezért, ha található olyan helyiség vagy padlásfeljáró a lakásban, amit télen nem, vagy nagyon ritkán használunk, akkor érdemes ezek elé is függönyt, vagy egyéb eltávolítható hőszigetelő réteget (pl. hungarocell lap) helyezni.

Központi fűtésnél jelentősen segíthetnek a radiátorok mögé a falra feltehető hőtükrök, amik visszaverik a falban elnyelődő hő nagy részét. Az ugyanígy felhelyezhető vastagabb alufólia vagy egyéb hővisszaverő rétegek pedig megakadályozzák, hogy a fűtés hője egyből a falba, majd onnan kívülre távozzon. Ilyen eszközök alkalmazásával 5-6%-os költségcsökkenés érhető el.

Spóroljunk az árammal

Annak ellenére, hogy télen a kevesebb természetes fény miatt többet világítunk, mégis csökkenthetünk a villamosenergia felhasználásunkon több apró trükkel. Ezeknek nagy része egyéb évszakokban is bátran alkalmazható.

Kapcsoljuk le a világítást

Globálisan nagyon jelentős megtakarítást és környezetszennyezés-megelőzést jelent, ha csak ott világítunk, ahol feltétlenül szükséges. Ez vonatkozik egy-egy helyiségre, ha huzamosabb ideig nem tartózkodunk azokban, vagy lakásunk egészére, ha éppen elmegyünk otthonról.

Viszont vannak minimum időhosszok, amiknél rövidebb időre nem érdemes lekapcsolnunk a világítótestet, mert annak visszakapcsolása csak még több áramot igényel. Neon fénycsöveknél ez 15 perc, hagyományos izzónál pedig 5 perc.

Húzzuk ki eszközeinket

A legtöbb elektromos eszköz az úgynevezett készenléti állapotában is fogyaszt áramot – normál energiafelvételének kb. 10%-át –, amikor bár bekapcsolva nincsen, de a konnektorba be van dugva. Ez igaz a háztartási kis- és nagygépekre, számítástechnikai eszközökre, televízióra, de még a lámpákra is. Emiatt javasolt nemcsak lekapcsolni, de ki is húzni ezeket, vagy lekapcsolható konnektort/elosztót alkalmazni hozzájuk.

Takarékoskodjunk a meleg vízzel

Mivel az energiafelhasználás 20-25%-át általában a meleg víz előállítása teszi ki, igen jelentős nyereség származhat abból, ha ezt tudatosan végezzük. Ezt elérhetjük például azzal, ha egy rövidebb, kevésbé forró zuhanyzást választunk egy nagy kádnyi forró vizes fürdés helyett.

Egy kádas tisztálkodás 100-150 liter vizet igényel, míg a zuhanyzás fele-harmad annyi vízből is megoldható. A könnyebb és még tudatosabb zuhanyzás kivitelezése érdekében vásárolhatunk víztakarékos zuhanyfejet, illetve csaptelepet.

Természetesen sokat számít a felhasznált melegvíz hőfoka is. Felesleges 60-80°C-ra melegíttetnünk a vizet berendezésünkkel, ha utána úgyis 35-40 fokra állítjuk be hideg víz hozzáadagolásával. Néhány zuhanyzás alatt kitapasztalhatjuk, hogy milyen hőfokra kell állítani vízmelegítőnket ahhoz, hogy az a zuhanyrózsáig eljutva még kellően és kellemesen meleg legyen csak a melegvizes vízáramot használva.

Sok lakásban található tartályos elektromos vízmelegítő, azaz bojler, amit érdemes másik hálózatra és mérőórára köttetve olcsóbb tarifás (vezérelt időszakos) árammal működtetni. Szintén praktikus megoldás kikapcsolni a vízmelegítőket, ha hosszabb ideig távol vagyunk otthonunktól.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

  Elfogadom az Adatkezelést

  Elérhetőségek
  Legfrissebb írásaink

  Ajánlott bejegyzések

  Vissza az összes íráshoz