Hogyan tartható egészségesen egy modern ház?

Amikor valaki végre beköltözött álmai otthonába, akkor azt szeretné, ha a kezdeti tiszta, makulátlan állapot minél tovább megmaradna. Ezt elérni nem is olyan nehéz, csak egy kis időt kell rendszeresen rászánni.

Vannak olyan munkák, amelyeket visszatérő módon el kell végezni, akár naponta többször is. Aztán léteznek napi vagy heti feladatok, míg más tennivalókkal ráérünk ritkábban foglalkozni. A lényeg, hogy gondoskodnunk kell arról, hogy a saját házunk mindig friss és egészséges életfeltételeket biztosítson az egész családnak.

Naponta végzendő feladatok

Amit nem árt naponta megtennünk, az a szellőztetés. Még a téli időszakban is érdemes naponta többször beiktatni rövidebb időre. Ha így teszünk, a falak nem hűlnek ki, de a levegő felfrissül, kicserélődik.

Ha rendszeresen szellőztetünk, a levegő páratartalmát optimális szinten, vagyis 40-60% között tudjuk tartani, ezzel megelőzhetjük a falak penészesedését. Sem a túl magas, sem a túl alacsony páratartalom nem egészséges. Ha túl száraz a levegő, például a gyerekszobában, párologtató gépet is beszerezhetünk. Amennyiben az ellenkezője a probléma, akkor egy páramentesítő készülék nagy szolgálatot tehet.

Nemcsak a nappalinak vagy a hálószobának az ablakát érdemes kitárnunk, hanem a konyháét is, ahol a főzés miatt egyébként is magasabb a hőmérséklet és a páratartalom. A mai modern lakásokban már van beépített páraelszívó, amelyet tanácsos főzés közben bekapcsolni. Ha megoldható, akár utólag is érdemes beszereltetnünk, ahol van hozzá elegendő hely.

Amennyiben a fürdőszobánknak van ablaka, ott kicsit hosszabban is szellőztethetünk, vagy a melegebb időszakban hosszabb ideig is nyitva tarthatjuk. Ha nincs, a szellőzést általában elszívó ventilátorral oldják meg. Van, amelyik automatikusan bekapcsol, amikor felkapcsoljuk a lámpát. Ezeknek a szűrőjét hetente takaríthatjuk, mert ha koszos-poros, egészségügyi kockázatot jelent hosszú távon.

A szemetet ne hagyjuk a lakásban büdösödni – ürítsük a kukákat is napi rendszerességgel. Ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, akkor is érdemes ezt megtenni, mert néha az alapos mosogatás ellenére marad némi élelmiszer a műanyag, fém vagy üveg tartókban, amelyek hamar kellemetlen szagot kezdenek árasztani.

Amennyiben van rá energiánk, érdemes a kilincseket naponta áttörölni, fertőtleníteni, különösen mostanában, a pandémia idején.

Heti teendők

Mindenki tapasztalta, hogy ha az alapos takarítás elmarad egy héten, a lakás vagy a ház lehangoló képet tud mutatni. Habár porszívózni nem feltétlenül kell naponta, felsöpörni vagy a mai modern, álló porszívókkal gyorsan körbe szaladni a lakásban nem egy ördöngösség.

Ráadásul a modern lakások sokszor tágas terekkel rendelkeznek. Ebben az esetben egy robotporszívó is megteszi, amely önállóan is tisztán tartja a padlónkat. Amit viszont nem érdemes kihagyni, az a felmosás, különösen azokban a helyiségekben, ahol járólap van. A közöttük levő fuga hamar koszosodik, elszíneződik, ezt megelőzhetjük a rendszeres tisztítással.

Heti rendszerességgel mindenképpen el kell végeznünk az alapos porszívózást, felmosást, portörlést. Ezek azok a teendők, amelyeket minden helyiségben meg kell tennünk. A porszívózással távol tudjuk tartani az atkákat és a hangyákat, ezzel megelőzve az egészségügyi kockázatokat. Ez természetesen időigényes elfoglaltság, de nem lehet elhanyagolni.

Manapság a modern lakások vagy házak lakói sokszor nagyon elfoglalt emberek, akik a kevés szabadidejüket nem takarítással akarják eltölteni. Nagyon sok vállalkozó vagy cég foglalkozik takarítással, kedvünkre válogathatunk. Bizalmi kérdés, hogy ki az, akit az otthonunkba engedünk, de ezeknek a cégeknek nagy része leinformálható. Megéri körülnézni a piacon, amikor ezt a szolgáltatást igénybe vesszük.

A konyha és a fürdőszoba kiemelt terület, általában sokkal jobban koszosodik, mint a lakás bármely más része. A környezetünk óvása érdekében mindig a megfelelő, lehetőleg kímélő vegyszereket használjuk. Az interneten terjedő rövid videók alapján a japánoknál bevett szokás, hogy a fürdőkád vagy zuhanyfülke használata után azonnal befújják tisztítószerrel, majd leöblítik. Így nem rakódik le a vízkő, amelynek eltávolítása aztán sokkal nehezebb.

Ha valaki azon aggódik, hogy napi rendszerességgel szennyezi vegyszerrel a környezetet, az válasszon ökobarát termékeket, vagy használjon ecet és víz keveréket, amelyet egy pumpás flakonba töltött. A törölközőket is érdemes pár naponta lecserélni, mert a nedves és párás környezet kedvez a baktériumok elszaporodásának. A szennyeskosarat ürítsük gyakran, ne halogassuk a mosást, mert egyrészt felhalmozódik a sok ruha, másrészt a baktériumok is elszaporodhatnak rajtuk.

A takarítás azonban nem áll meg a konyhában és a fürdőszobában. A hálószobában az ágyneműt is heti rendszerességgel cseréljük, mert hámsejtek, de akár szennyeződés is kerülhet rájuk. Sőt nyáron, vagy ha valaki esetleg izzadékonyabb, gyakrabban is áthúzhatjuk, különösen a párnahuzatot. Ha nem tesszük meg, allergiás, asztmás tüneteket is produkálhatunk, vagy elősegítjük az ekcéma megjelenését, súlyosbodását. Ha mindehhez még évente legalább egyszer a párnákat és paplanokat is kitisztíttatjuk, már sokat tettünk az egészségünkért.

Amit havonta tegyünk meg

Ha valakinek a kisebb helyiségek szellőzését ventilátor oldja meg, érdemes ezeket rendszeresen takarítani. A por meg tud ülni a készülékekben, és ekkor már kisebb hatásfokkal dolgoznak, illetve az egészségre is ártalmasak lehetnek.

A háztartási kisgépeket is érdemes havonta egyszer alaposan kitakarítani, a vízforralót, kávéfőzőt vízkőmentesíteni. Ezzel nemcsak hatékonyabbá tehetjük őket, hiszen a rárakódott vastag vízkőréteg miatt a vizet is lassabban melegítik fel, hanem az élvezeti értéket is javíthatjuk. A mosógép szűrőjét is ellenőrizzük rendszeresen, és ha szennyezett, tisztítsuk ki. A modern, intelligens mosógépek jelzik is, amikor erre szükség van.

Ha hetente nem fér bele a csempék tisztítása, azért havonta ezt sem árt beiktatni. Mattá és fénytelenné válik a kosz- vagy vízkőréteg alatt, és a fugák is elszíneződnek. A radiátorok pedig porosodnak, a fűtési szezonban így kevésbé hatékonyak.

A konyhában a tűzhely, sütő az, ami nagyon gyorsan tud koszolódni. Azon túl, hogy a kiömlött folyadékot azonnal letöröljük, a főzés közben kifröccsenő zsiradékkal nem mindig tudunk így eljárni. Ha ráég, nehezen letakarítható. A sütőt havonta tisztítsuk még akkor is, ha látszólag nem szennyezett.

Mit tegyünk meg évente egyszer-kétszer

A tavaszi nagytakarítás nem véletlenül ismert szinte az egész világon. Ilyenkor az összes takarítási fázist nagyjából egy időben tesszük meg, és esetenként még egy tisztasági meszelés is belefér azokban a helyiségekben, amelyek fokozottan koszolódnak, mint például a konyha, a spájz vagy a fürdőszoba. Húzkodjuk el bútorokat, mert mögöttük is sok piszok, pókháló gyűlik fel egy év alatt. Ha van rá lehetőségünk, a matracokat, szőnyegeket is tisztíttassuk ki. Ne maradjanak ki a csillárok, lámpák sem.

Amikor ősszel elpakoljuk a nyári ruháinkat a szekrény magasabb polcaira vagy éppen a gardróbba, illetve amikor ugyanezt tesszük a téliekkel tavasz végén, érdemes a szekrényeket is alaposan kitakarítani.

Néhányan úgy vélekednek, hogy az ablaktisztítás is a havonta végzendő feladatok közé tartozik, de a legtöbb háziasszony ezt nem tudja megtenni. Elegendő, ha évente 2-3-szor sor kerül rá a függönymosással együtt. Ha a fehér színű függönyeinket sokáig nem mossuk ki, beszürkülnek a portól és megsárgulnak az időtől, így már sokkal nehezebb az eredeti színt visszahozni. A sötétítő függönyöket pedig, ha moshatók, érdemes színmegújító mosószerrel mosni, mert a nap egy idő után kifakítja őket. Persze az ablakpárkányoknál nem kell kivárni a 3-4 hónapot, ennél sűrűbben töröljük le őket. Amikor az ablakokat megtisztítjuk, ha redőnyök vannak, azokat is le kell mosni.

A konyhában ilyenkor érdemes leolvasztani a hűtőszekrényt, még a modern no frost technikával gyártottakat is. Ha nagyon vastag jégréteg rakódik le a fagyasztó falán, több energiát fog elhasználni, és a teljesítménye is csökkenni fog. Sokan ecetes vizet használnak, de az ecet nem tesz jót a fém vezetékeknek. Helyette helyezzünk tálban forró vizet a hűtőbe, és ha leolvadt, alaposan töröljük szárazra. A jeget semmi esetre se kapargassuk, mert megsérülhet a hűtő oldala.

Ha azt akarjuk, hogy a lakásunk sokáig modern és tiszta látszatot keltsen, ügyeljünk arra, hogy ne legyen sehol rendetlenség. Egy rendezetlen lakás akkor is koszosabbnak hat, ha egyébként nincs kosz a padlón, tisztaság van mindenhol. Ráadásul a szétszórt holmik között jobban elbújuk a por, csak később vesszük észre, hogy ideje takarítani. Ha szeretjük, használjunk illatosítókat, mert a kellemes, „tisztaság” illat a kedélyünkre is jó hatással van, és a vendégekben is jobb benyomást kelt.

A modern fűtés energiahatékony, és sokan szereltetnek fel klímaberendezést az egyre forróbb nyarak miatt. Ezeknek és az egyéb légtisztító berendezéseknek a szűrőjét és egyéb alkatrészeit is rendszeresen kell tisztítani, mert a megtelepedő baktériumok, kórokozók komoly egészségügyi veszélyforrások. Amennyiben kéményünk van, a kötelező éves átnézetést ne halogassuk. Ugyanez vonatkozik a kazánra és a bojlerre is.

Pár évente végzendő teendők

Ha évente nem végzünk tisztasági meszelést, pár évente azért az alapos meszelés nem árt. Manapság már kaphatók lemosható falfestékek, célszerű ezekkel festeni, ha valahol kisgyerek van, vagy az olyan helyiségekben, ahol sűrűbben fröccsen valami a falra.

Ahol a lakóhelyiségek padlója parketta, azt csiszoljuk vagy csiszoltassuk fel és lakkozzuk le. Ha a lakásban máshol is található fából készült burkolat, vagy a lépcső korlátja is abból van, ezeket is le kell festeni pár évente.

Hasznos lehet előre tervezni, és akár listákat írni arról, hogy mikor mit is kell elvégeznünk. Ezt megtehetjük egy papíron, de ma már az okoseszközeinken is, amelyek figyelmeztetnek, amikor eljött a munka ideje. Kis odafigyeléssel, energia és időráfordítással sokáig szép és tiszta marad a házunk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz