Mit kell tudni a penészről?

A penész főleg a téli időszakban jelenik meg a legtöbb épületben, melynek oka az elégtelen szellőzés mellett a hőhidak kialakulása. Bár a készházak esetében a legmodernebb építőanyagok kerülnek felhasználásra, így is találkozhatunk ezzel az idegesítő problémával. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogyan alakul ki a penész, és mit lehet tenni ellene.

Mitől alakul ki a penész a falakon?

A téli időszak megérkeztével óhatatlanul is kevesebbet szellőztetünk, mivel az ablakok tárva nyitásával gyorsan kihűl az épület, és nem szívesen engedjük ki azt a meleget, amiért annyit fizetünk. Az épületben viszont jelentős mennyiségű vízpára keletkezik, amelynek mértéke a napi 10 litert is elérheti.

Minden élőlény vízpárát bocsát ki a lélegzés és más élettani folyamataik során, ide értve az embereket, állatokat, de még a növényeket is. Ehhez jön a mosás, fürdés, zuhanyozás és mosogatás okozta párolgás, ráadásul a benti teregetés még meg tudja dobni ezt az átlagos értéket. A vízpára a levegőben kering, és ha hidegebb felületet talál, lecsapódik.

A modern épületek nagy teljesítményű fűtőberendezéseinek nagy problémája, hogy gyorsan felfűtik a levegőt. Ez amiatt jó dolog, hogy nem kell fáznunk a házban, a gondot viszont az okozza, hogy közben a falak hidegebbek maradnak. Amikor a benti hőmérséklet melegebb, mint a falaké, eljön egy pont, amikor a levegőben lévő vízpára a hideg felületen vízcseppekké alakul. Ez a harmatpont, és értéke attól függ, hogy milyen páratartalom alakult ki az épületen belül. Minél több a vízgőz a levegőben, annál melegebb falakon jelenik meg a vizesedés.

Gyakorlati példával is illusztrálva a harmatpontot, érdemes megnézni egy 22 fokos benti hőmérsékletet, ami télen nagyon kellemes. 50%-os páratartalomnál a harmatpont 9,9 fok, ami azt jelenti, hogy ha sikerül legalább 10 fokra felmelegíteni az épület falait, akkor nem csapódik ki a vízgőz. 70%-os páratartalomnál már legalább 15,7 fokos falak kellenek, ami jóval nehezebb feladat, 90%-os páratartalomnál pedig nem szabadna engednünk, hogy a falazat hőmérséklete 19,9 fok alá essen, ami nagyon nehéz.

Az emberek átlagosan 50%-os páratartalomnál érzik jól magukat, annál kisebb vizet tartalmazó levegőt száraznak érezzük. Napjaink jól szigetelt épületeinél viszont inkább az jellemző, hogy nem engedik a légmozgást, ezért a téli hónapokban nagyon magas a relatív páratartalom.

Hogyan előzhető meg a penész?

A penész kialakulása legkönnyebben a hőhidak elkerülésével akadályozható meg, ezek azok a pontok, ahol a fal vagy a mennyezet hidegebb az épület többi pontjánál. Ezeken a helyeken a vízgőz akkor is kicsapódik, ha a falazat többi része meleg, emiatt látható gyakran penész a sarkokban, a nyílászárók környékén, ahol hiányos a szigetelés. A modern készházak esetében minimális a hőhidak kialakulásának esélye, ezért ilyenkor a relatív páratartalom szinten tartásával kell foglalkozni.

A példában is említett 22 fokos belső hőmérsékletű épületnél elegendő azt biztosítani, hogy 10 fokosak legyenek a falak, ha a páratartalmat levisszük 50%-ra. Ez naponta néhány alkalommal történő szellőztetéssel megoldható, ahol mindössze 5-10 perc is elég lehet, ha kereszthuzatot csinálunk.

Amennyiben otthon dolgozunk, sok növény van az épületben vagy teregetünk, gyakoribb szellőztetésre lesz szükség vagy beszerezhetünk olyan készüléket, ami kivonja a levegő nedvességének egy részét. Egy biztos, ha megjelenik a penész, akkor az jó jel arra, hogy többet kell foglalkoznunk a páratartalom kérdésével.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz