Így tehetjük okossá az otthonunkat

Az okosotthonok jelentik a legújabb trendet, hiszen szinte bármilyen épület felvértezhető ezekkel az eszközökkel. Különösen igaz ez a könnyűszerkezetes épületekre és a készházakra, ahol amúgy is számos modern megoldás került felhasználásra. Ebben a cikkben olyan termékeket nézünk át, melyekkel könnyen okossá tehetjük az otthonunkat.

Termosztát

Ma már olcsón beszerezhetők azok a wifis termosztátok, melyeket akármelyik szobába magunkkal vihetünk, és nem egy megadott falrészre kell felszerelni őket. Ennél is sokkal többet tudnak az okostermosztátok, amik a lehető legváltozatosabb módon teszik könnyebbé az életünket.

Vannak olyan termékek, melyek figyelik a beállításainkat, és megtanulják, hogy milyen hőmérsékletet kedvelünk. Emiatt aztán a későbbiekben már önállóan tudják szabályozni a belső klímát, így mindig kellemes idő fogad otthon. Más típusok érzékelik, ha elmegyünk otthonról, megint mások pedig további hi-tech funkciókkal érkeznek.

Mennyezeti ventilátorok

Bár Magyarországon valamiért kevésbé terjedtek el korábban, napjainkban már egyre nagyobb szerepet kapnak a mennyezetre szerelhető ventilátorok. A légkondikkal szemben nagyon könnyen felszerelhetők, és érezhető módon képesek enyhíteni a hőségen.

Természetesen már ezekből az eszközökből is léteznek okos típusok. Ezek figyelik, ha valaki a helyiségbe lép, és automatikusan elindulnak. Később pedig leállnak, ha üres a terem. Emellett ezek a modellek is tudják értékelni a környezeti paramétereket, ennek alapján állítanak a forgási sebességükön és más dolgokon.

Párásítók

A párásítók akkor jönnek jól, ha otthonunkban extrém száraz a levegő, vagy valamelyik lakó nagyon érzékeny erre a körülményre. Ilyenkor a gép a beállítások vagy az érzékelők alapján időnként párásítást végez.

Egyes modellek ráköthetők a vízhálózatra, így sohasem kell utántölteni őket. Az okospárásítók pedig tanulják a használati eseteket, így rövid időn belül felismerik, melyek számunkra a tökéletes körülmények. Az ilyen gépek wifin keresztül az internetre csatlakozhatnak, így távolról, mobilról vezérelhetjük őket, vagy lekérdezhetjük az otthonunk paramétereit.

Hűtők

Az okoshűtők néhány éve már rendszeresen megjelennek a legnagyobb műszaki-elektronikai kiállításokon, például a las vegas-i CES-en. Elég könnyű velük feltűnést kelteni, mert nem csak nagyon jól néznek ki, de mindenkinek hasznos funkciókkal rendelkeznek.

Már léteznek olyan eszközök, melyek kijelzőjén online bevásárolhatunk, hogy a futárszolgálat házhoz hozza termékeket. Más gépek pedig képesek arra, hogy lefényképezzék a hűtő belsejében lévő dolgokat, és elküldjék az okostelefonunkra. Így nem kell találgatnunk bevásárlás közben, hogy éppen mi fogyott ki.

Vannak olyan okoshűtők is, melyek ennél kevesebbet tudnak, cserébe jóval olcsóbbak. Ezek a berendezések arra tudnak figyelmeztetni akár a mobilunkon keresztül is, ha éppen elment otthon az áram, vagy gond van a jégkockakészítéshez bekötött vízhálózattal. Természetesen a főbb paramétereiket, mint például a hűtés mértéke, távolról is beállíthatjuk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz