Okoseszközök a biztonságtechnikában

Egy előző cikkünkben számos olyan eszközt mutattunk be, melyek okosotthonná tehetik a könnyűszerkezetes házunkat. A lista koránt sem volt teljes, hiszen a biztonságtechnikáról még nem is beszéltünk velük kapcsolatban. Pedig az okos berendezések egyik nagyon nagy előnye, hogy gondot tudnak viselni a vagyonunkra és az életünkre is, ez pedig mindennél fontosabb.

Ebben a cikkben olyan okoseszközöket mutatunk be, melyek pont ezekre a feladatokra használhatók fel.

Zárak

Az egyik legelső terület, ahol megjelentek az okosabbá tett eszközök, az ajtózárak voltak. Ma már nagyon sokféle típusuk létezik, és csak rajtunk múlik, melyik nyeri el a tetszésünket. Vannak olyan modellek, amelyeket az okostelefonunkkal nyithatunk.

Ezek támogatják több családtag hozzáadását, akiknek a haza érkezéséhez különféle műveleteket is társíthatunk. Emiatt az is előfordulhat, hogy másféle hőmérsékletet és világítási típust állít be a ház az egyik családtaghoz, mint a másikhoz, vagy eltérő típusú szolgáltatásokat aktivál.

A legtöbb okoszáron van valamilyen lehetőség arra, hogy ha nincs nálunk a telefon vagy lemerült, akkor is be tudjunk jutni a házba. Ez a biztonsági megoldás lehet hagyományos kulcslyuk, de akár egy pinpad is, ahol beüthetjük a saját kódunkat. Egyes modellek beengedik a mentőket, rendőrséget, természetesen ilyenkor azonnal riasztást küldenek a hatóságok központi számaira is.

Biztonsági kamerák

Az okoskamera-rendszerek képesek arra, hogy az otthonunkban történő dolgokat felügyeljék. Ezek nem csak meghatározott akciókat képesek végrehajtani például a mozgás észlelésekor, de akár valós időben is közvetíthetik a képet a mobilunkra vagy egy internetes felületre.

A megoldás kiváló, ha már nagyobb gyerekek maradnak egyedül otthon, akikre azért rá szeretnénk nézni, vagy háziállatok őrzik az épületet.

Az okosrendszerek egyaránt tudják kezelni az IP kamerák és az analóg kamerarendszerek képeit, utóbbiakhoz valamilyen jeltovábbító kell, ami ráköti a képet a digitális hálózatra.

Csengő és kaputelefon

Ma már nagyon kedvező áron érhetők el a különféle okoscsengők vagy kaputelefonok, melyek lehetővé teszik, hogy kulcs nélkül be tudjunk jutni az épületbe. Ehhez felhasználható az RFID technológia, de akár az okostelefonunk is. A megoldás nagyon kedvelt az új építésű társasházaknál, ahol nagyon sok lakó egyedi bejutását is lehetővé lehet tenni így.

Nem mellékes az ilyen hi-tech eszközök biztonságtechnikai aspektusa, mivel anélkül is felszerelhetők, hogy vésni kellene a falakat. A kapucsengőként funkcionáló modellek élő videóképet mutatnak a vendégről, így meg tudjuk előzni a rossz szándékú személyek bejutását.

A legújabb fejlesztések pedig távolról is vezérelhetők, ami nagyon jól jön például, ha futár érkezik. Ilyenkor nem kell otthon várakozni, hanem a kapucsengő egy GSM modul segítségével fel is tud hívni minket, és élőben beszélhetünk a küldönccel.

Ő pedig a csomagot biztonságos helyre tudja tenni, miután a lépcsőház vagy a garázs bejáratát távolról kinyitottuk neki. Közben pedig az otthonunk továbbra is védve marad, ahhoz a futár nem kap hozzáférést.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz