Mire érdemes odafigyelni egy modern ház berendezésénél?

Amikor valaki megvette álmai otthonát, annak berendezése legalább annyi fejtörést okoz, mint maga az épület kiválasztása. Mindenkinek más és más az ízlése, de ha valaki a modern stílus felé vonzódik, az újépítésű ingatlanok már külsejükkel is arra csábítanak, hogy a belső is ehhez igazodjon.

Van néhány szempont, amelyeket érdemes észben tartani a burkolatok, bútorok és kiegészítők vásárlásakor.

Néhány tipp a modern konyha berendezéséhez

Egy jól megépített és berendezett konyha az a helyiség, amely több funkciót is betölthet. Amennyiben kisebb méretű, természetesen nem ez lesz a családi élet közös színtere, de a kialakításánál és a bútorok elhelyezésénél a praktikum szempontjait mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Az egyik legfontosabb része a munkafelület, hiszen a főzés és a tálalás előkészítése itt történik meg. Ha tehetjük, a pultok készüljenek könnyen tisztán tartható anyagból, amely nem karcolódik, hő- és ütésálló, és színében, stílusában illeszkedik a konyha többi részéhez. Léteznek olcsóbb megoldások, mint például a laminált lapok, de ezek hátránya, hogy karcolódnak, és a hőt sem bírják. Ha valakit nem zavar, és egyébként is szeret vágódeszkán dolgozni, ez az anyag nem rossz választás.

Ami már majdnem luxuskategória, de hosszabb távon megtérülő befektetés, az a természetes kőből készült munkapult. Az egyik legidőtállóbb választás a gránit, amely többféle színben kapható, nagyon jól mutat, ellenáll szinte mindennek, de ha egyszer mégis megsérül, cserélni kell, mert nem javítható.

Ami kiválthaja a drága gránitot, az a kvarcalapú kompozit munkalap, amely számos előnnyel bír. Mivel ez egy mesterségesen, kőporból előállított anyag, rendelkezik a kő előnyös tulajdonságaival: könnyen lehet tisztítani, karcálló, és bizonyos mértékig hőálló is.

Népszerűek még a fém borítások, bár van, aki idegenkedik a fém hűvösségétől, mert az iskolai menzák vagy éttermek hangulatát idézik meg. A hátrányuk, hogy egy idő után karcolódnak, és egyébként minden érintés meglátszik rajtuk.

A beton munkalap is sokféleképpen variálható, bár a bevonó rétege kopik, ezért érdemes évente megújítanunk. A sor ezzel még nem teljes, kedvünkre válogathatunk a különböző bevonatok között, érdemes kicsit utána olvasni, mielőtt döntünk.

A konyhaszekrények kiválasztásánál az ízlésünkön kívül a konyhánk mérete is meghatározó. A jó helykihasználás érdekében általában az alsó szekrényeken kívül érdemes felefelé terjeszkedni, vagyis falra szerelhető felső szekrényeket felrakatni. Lehet, hogy a legfelső polcokat aztán majd csak létrára vagy székre állva érjük el, de a nagyon ritkán használt konyhai eszközök és gépek jól elférnek itt is.

Ha a konyhához tartozik egy nagyobb méretű kamra, akkor természetesen az előbb említett gépeket, edényeket ott is el lehet raktározni, bár az ember hajlamos elfelejtkezni róluk, ha nincsenek szem előtt. Ha kicsi a konyhánk, kerüljük a sötét színeket és a zsúfoltságot, mert attól még kisebbnek fog tűnni. Érdemes pasztell színű vagy fehér bútort választani, mert ezek világosabbá, tágasabbá varázsolják a teret.

A nagyobb konyhákban jól mutat a fa bútor is, de van, természetes színével otthonosságot, meghittséget sugároz. Van, aki a monokrómra esküszik, ha ultramodern konyháról van szó, és valóban, egy fehér konyhában a fekete konyhabútor tényleg nagyon elegáns, letisztult hatást kelt. A vásárláskor azt is érdemes észben tartani, hogy a készen kapható konyhabútorok átlagos magasságú emberre készülnek. Ha azonban valaki jelentősen eltér az átlagtól, érdemes megfontolni, hogy asztalossal készíttessen egyedi bútort, mert ezzel sok kellemetlenséget megspórol magának.

A konyha bebútorozásakor ügyeljünk arra, hogy a különböző felületek megfelelő megvilágítást kapjanak. A régebbi típusú konyhák esetében tapasztalhattuk, hogy a helyiséget csak egy lámpa világította meg, jellemzően a mennyezetre szerelve. A mai modern konyhákban már ügyelnek a kisebb felületek egyedi megvilágítására, ezért sok olyan bútort árulnak, amely beépített világítással rendelkezik, ma már általában ledes izzókkal. Ha mégsem, célszerű a fenti szekrények aljára fényforrást erősíteni, hogy a különböző felületeket egyenként is meg tudjuk világítani.

A konyhában az elrendezésnél lényeges a funkcionalitás is: minden legyen kéznél, a főzés során ne kelljen sokat talpalnunk a hűtő, az előkészítő pult, a tűzhely és a mosogató között. Célszerű, ha a munkafelület a mosogató és a tűzhely között helyezkedik el, így mindkét irányba könnyedén tudunk mozogni és dolgozni.

A konyha méretétől függ, hogy a bútorokat hogyan tudjuk elrendezni. Ha kis méretű, akkor valószínűleg csak egy sorban férnek majd el. Ha nagyobb, akkor lehet L-alakban vagy U-alakban is elrendezni őket. Ha valaki tényleg a tágasabb terek felé vonzódik, akkor akár egy konyhaszigetet is ki tud alakítani az L-alak mellett, vagy az U-alak közepén. Ez aztán használható munkaasztalként, de még étkezésre is. Vagy a család többi tagja, esetleg a barátok is körbe ülhetik, míg az étel készül, így közös családi vagy baráti színtérré válik. A sziget alja pedig ideális pakolóteret biztosít.

Ugyanígy nem elszigeteli, hanem bevonja a közös létbe az otthoni szakácsot az amerikai konyhás megoldás is. Ekkor a nappali vagy az étkező és a konyha tulajdonképpen egy légtérben van, általában csak egy pult választja el őket egymástól.

Ez a megoldás természetesen csak akkor működik, ha megfelelő elszívó berendezést építettünk be, amely a főzés során keletkező kellemetlen szagokat nem engedi bejutni a másik helyiségbe. Ehhez nagy teljesítményű elszívó berendezésre van szükségünk, amely ráadásul nem zajos, hogy a nappaliban tartózkodókat ne zavarja.

Bár sok előnye van az amerikai konyhának, hiszen a családtagok nem különülnek el egymástól, gyakorlatilag ugyanez a hátránya is. A nappaliban pihenőket zavarhatják a konyhából kiszűrődő zajok, és a konyhában sem lehet teljesen az alkotásra koncentrálni, ha a nappaliban zajlik az élet. Ráadásul a magazinokban bemutatott minták mindig steril körülmények között készülnek. Egy család életében óhatatlan, hogy egy idő után telezsúfoljuk különböző gépekkel és egyéb konyhai eszközökkel a pult egy részét, ez pedig a nappaliból nézve akár rendetlenségnek is hathat.

Hogy nézzen ki a fürdőszoba?

A konyhán kívül egy másik fontos közös helyiség a fürdőszoba. A mai modern, nagyobb házakban már sokszor nem egy, hanem két fürdőszobát építenek. Angolszász mintára a szülők szobájából közvetlenül nyílik egy saját fürdőszoba, a gyerekeknek pedig egy másikat építenek a folyosóról nyílva.

Ha több tagú a család, még egy külön WC-t is kialakítanak, amelyet általában a vendégek használhatnak, vagy a család tagjai, ha éppen reggeli torlódás van. A fürdőszobák elkészítésénél azt is figyelembe veszik, hogy általában a reggeli készülődésnél ne kelljen egymásra várni, így, ha elfér, egymás mellett akár két mosdókagylót is beépítenek, két tükörrel.

A burkolatok közül ma már nem divat a hagyományos sima fehér csempe, helyette a fa, kő, márvány vagy akár a textil hatásúak kedveltek. Választhatunk kisebb vagy nagyobb méretű burkoló elemeket, vagy akár kombinálhatjuk is őket, a lényeg az, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen vágni.

Ne maradjon a nagyobb csempék mellett kisebbre vágott sáv, mert nem mutat jól. Lényeges, hogy a fürdőszoba olyan helyiség legyen, ahol el tudunk lazulni, ezért nem érdemes túlzsúfolni. A természetes hatású anyagok a burkolatokon kívül a berendezésben is érvényesülhetnek, sokan kedvelik a fa anyagokat, és a beépített, süllyesztett mosdókagyló helyett a pultra ültethetőt, amely igazán elegáns tud lenni.

Ha csak fürdőkádat szeretnénk, a szabadon, lábakon álló jól mutat egy vidéki stílusú házban, míg a beépített fürdőkádak lehetőséget adnak arra, hogy a színekkel, formákkal, anyagokkal játsszunk. Ha a fürdőkád mellett zuhanyt is szeretnénk, nagyon elegáns, ha a nyitott, fallal leválasztott változatot választjuk. Ha mégis az üveg zuhanykabinra esik a választásunk, ez lehetőséget ad arra, hogy a falburkolat érvényesülni tudjon.

A kisebb házakban vagy lakásokban a fürdőszobákat úgy kell kialakítani, hogy a mosógép és esetleg a szárítógép is elférjen benne, de ehhez gondos tervezésre van szükség. Sajnos ezek azok a gépek, amelyeket itt nem tudunk elrejteni. A szabadon álló mosdókagyló alá sokan fürdőszobai szekrényt helyeznek, és ebben tárolják a vegyszereket, esetleg a törölközőket.

Ha azonban van elég terünk, és megtehetjük, akkor alakítsunk ki mosókonyhát. Itt aztán elférnek a gépek, a tartalék tisztálkodó szerek, a vegyszerek, a szennyes ruha. Így megőrizhetjük a fürdőszobánk letisztult formai világát, nem lesz nyomasztóan túlzsúfolt, amely a panellakások hangulatát idézné. Aki szereti, pár növénnyel feldobhatja a hangulatot a fürdőszobában. Érdemes olyanokat választani, amelyek jól érzik magukat a párás környezetben.

Ebben a helyiségben a formákkal is játszhatunk: ma már sokféle csaptelep létezik az ívestől a szögletesig, a hagyományostól, retrótól az ultramoderning. Ha mindehhez igazítjuk a mosdókagyló, tükör és egyéb kiegészítők formáját, igazán egységes hatást tudunk elérni. Kis fürdőszobánál érdemes nagyobb méretű tükörrel nagyítani és világosabbá tenni a teret, és lehetőleg világos színeket használni, mert sötét színek összenyomják a helyiséget.

A világítás kialakításánál itt is érdemes a konyhában leírtakat betartani, vagyis inkább több, kisebb fényforrást beszerelni, mint egy nagyobbat. A tükröt és környékét tanácsos jól megvilágítani, hiszen az itt végzett tevékenységekhez, a borotválkozáshoz, sminkeléshez, fogmosáshoz, mosakodáshoz sok fényre van szükségünk.

A fűtés megoldásakor, ha helyet akarunk spórolni, válasszunk törölközőszárító radiátort. Ezekből létezik elektromos változat is, amelyet dugaszoló aljzatba dugva is el tudunk helyezni a fürdőszobában.

A két lényeges közös helyiség kialakításánál tehát számtalan szempontot figyelembe kell venni. Mivel ezeket mindenki használja, érdemes közösen döntést hozni, családosoknak a gyerekeket is bevonva, hogy később az lakásunk tényleg igazi otthonná váljon.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz