Mire érdemes odafigyelni egy modern ház berendezésénél? 2. rész

Házunk berendezése az egyik legizgalmasabb, de legtöbb időt is igénylő feladat. Tanácsot kérhetünk egy designertől vagy akár teljesen rábízhatjuk ezt a sokoldalú műveletet, ha nagyon kevés idő áll rendelkezésünkre, illetve nem vagyunk jártasak a színek és minták párosításában.

Az otthonunk berendezése a mi ízlésünket kellene tükrözze, ezért a legjobb, ha mi magunk látunk hozzá ehhez a feladathoz, és esetleg tanácsot kérünk egyes szempontoknál. Az előző cikkünkben megkezdett listát most folytatjuk, és megnézzük a nappali, a dolgozószoba és a gyerekszoba berendezésének menetét.

Ezek mind eltérő feladatokat jelentenek. Fontos, hogy a nappali vagy a dolgozószoba megfelelő bútorzattal legyen ellátva, hisz míg az első helyiségben kényelmesen szeretnénk pihenni, a másikban nyugodtan akarunk dolgozni. A falak színe is sokat számít, hisz egy világos árnyalat magát a szobát is világosabbá teszi, de emellett persze gondoskodni kell az elektromos megvilágításról – villanykörtékről, kapcsolókról vagy másféle világitótestekről.

Így érdemes berendezni a nappalit

Itt gyűlik össze a család egy jót tévézni délutánonként, de a vendégek és barátok fogadására is ez a legalkalmasabb helyiség. Ezért is annyira fontos, hogy minél hangulatosabb és kényelmesebb legyen a berendezése.

Kezdjük az alapoktól: a fal színe. Attól függően, hogy mennyi természetes fény érkezik be az ablakokon, válasszunk világos árnyalatokat vagy egyenesen fehéret. Sokaknak monotonnak tűnhet a fehér szín, de meglepő, hogy mennyivel „világosabbá” teszi a szobát még kis mennyiségű természetes fénnyel is. Ezzel ellentétben, ha nagy méretűek az ablakok, a padlózattól egészen a plafonig érnek és bőséges fény szűrődik be, akkor tetszés szerint jöhetnek sötétebb színek is. Ezek a bútorzattal modern vagy avantgárd hangulatot keltenek.

Padlózatunk kiválasztása főleg ízléstől és büdzsénktől függ, ha világos színű falakat rendelünk, az nagyon jól mutat egy sötétbarna padlónál kontrasztként. Fordítva is igaz, egy sötét színű falfestéshez/tapétához jobban mutat egy világosabb árnyalatú megoldás. Hogy ez tömör fából vagy előpréselt, laminált darabokból készült, az szintén pénz és ízlés kérdése.

Ha megvagyunk az alapokkal, jöhetnek a kiegészítő elemek. Függöny és sötétítő kiválasztása, illetve ezek méretre szabása nem kis fejtörést okozhat, hisz a tetsző modell mellett meg kell bizonyosodni arról is, hogy helyesen mérjük le az ablakok nagyságát.

Legjobb, ha a szakosodott üzletekben utána kérdezünk, lehetséges-e, hogy ez a szolgáltatás is bekerüljön a csomagba. Ne felejtsünk el arra is gondolni, hogy milyen mintázatúak legyenek és milyen anyagból készüljenek, hisz nem szeretnénk, ha a függöny túlságosan elsötétíteni a szobát, vagy maga a sötétítő elhúzása kész tornagyakorlat legyen az anyag súlya miatt. Nappaliban nem tanácsos szalagfüggönyöket tenni, túl irodai hangulatot keltenek, míg ez a helyiség a pihenésről szól nagyrészt.

Tovább haladva az elektromos megvilágításhoz, ajánlott, hogy mi magunk válasszuk ki a kapcsolók, konnektorok és világitótestek modelljét, ám azok beszerelését inkább bízzuk szakemberre, ha nem rendelkezünk a megfelelő tudással. Kapcsolók és csatlakoztatók kiválasztásakor fokozott figyelmet igényel ezek biztonsága: ha például kisgyerek vagy háziállat is van otthonunkban, akkor hasznos, ha számukra nem elérhetőek ezen elemek.

Ilyen esetben ajánlott gyerek biztos konnektorokat vásárolni, és a kapcsolókat is magasabbra szerelni, hisz ezek az apró részletek életmentőek lehetnek. A világitótesteket illetően a plafonra olyan modellt és megvilágítást választhatunk amilyet szeretnénk, ledekkel vagy klasszikus burás/körtés opcióból is bőven van.

Jó tudni, hogy az energiamegtakarítás miatt az okos házirendszerekkel szabályozható a fény erőssége vagy hogy épp melyik világitótest égjen. Ha a nappaliban szeretnénk elhelyezni lámpákat, figyeljünk ezek méretére, súlyára és megjelenésére! Kisgyerek és háziállat esetében ne legyenek könnyen elboríthatóak, szétszerelhetők, ne lógjanak szálak ki belőle stb.

Egy másik, igen bonyolult fejezet a bútor kiválasztása. Bőven van választék színből, méretből, stílusból vagy akár felhasználhatóság szempontjából is. Ha modern hangulatot szeretnénk a nappaliban, óvakodjunk túl sok bútorelemmel megtölteni azt, legyen inkább szellősebb, „okosabb” és kihasználhatóbb.

Például a tévé és házimozi rendszernek, családi fotóknak vagy kedvenc dekortárgyainknak választhatunk egy multifunkciós megoldást, azért, hogy a fent említett elemeknek ne keljen külön bútordarab. A szín és a stílus saját magunk személyiségét, elképzelését tükrözze, és ha lehet mindig keressük a minél jobban kihasználható dolgokat, egy kis plusz hely mindig jól fog jönni.

A szoba méretétől és kívánságainktól függően választhatunk méretre és színre szabott bútort, ám tudni kell, hogy ezek általában többe kerülnek, hisz nemcsak a szakember munkáját kell megfizetni, hanem a kész termék hazaszállítását és beszerelését is.

Extra elemeket is érdemes vásárolnunk, mint például egy könyvespolc (ha nincs eleve beépítve a fő bútorunkba), még akkor is, ha nem vagyunk könyvmolyok, biztos, hogy előbb-utóbb a különböző személyes tárgyak helyet kapnak ott.

Egy tágas és kényelmes kanapé az, ami igazán elengedhetetlen egy nappaliból, válasszunk olyat, amit könnyű összeszerelni, elmozdítani takarítás esetén és stílusa, na meg persze ára is kedvező. Háziállat esetében legyünk figyelmesebbek főleg a kanapé anyagára, mert kedvenceink körme vagy foga már első nap kárt tehet a kárpitban.

Ha már van kanapé, nélkülözhetetlen mellé egy kis kávés asztal, jól elkel nemcsak kávéscsészét rátenni, hanem olykor a lábunkat is megpihentetni rajta. Színe és anyaga egyezzen a fő bútorzattal, de legyen könnyen tisztítható és mozgatható is.

Szőnyeget tehetünk vagy el is hagyhatjuk attól függően, hogy mennyire látjuk jelentőségét mindennapjainkban. Ha nagyon egyedi padlózattal rendelkezünk, érdemes a fa csillogását és szépségét előtérbe helyezni, ha pedig mégis egy szőnyeg mellett döntünk, válasszunk minél praktikusabbat. Senki sem szeretne ugyanis hatalmas és súlyos perzsaszőnyegeket göngyölgetni minden porszívózás alkalmával.

Hogy teljes és hangulatos legyen a nappalink, néhány növényt is helyezzünk el itt-ott, a személyes tárgyaink, tablók, fotók és egyéb dekorelemek között.

A dolgozószoba sem maradhat ki

Az utóbbi 2 évben vettük észre mindnyájan, hogy mennyire fontos egy ilyen helyiség kialakítása. Még akkor is érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, ha a nappaliban rendezünk be egy sarkot erre a célra.

Elsősorban itt is a bútorzat az, ami a legfontosabb: íróasztalunk legyen sokoldalú, tágas és könnyen összeszerelhető. Ha plusz büdzsével rendelkezünk, érdemes egy felemelhető, „okos” asztalra költeni, hisz ez lehetővé teszi, hogy beállítsuk annak optimális magasságát vagy akár azt az opciót is, hogy állva dolgozzunk.

Az asztal mellett talán még fontosabb a szék kiválasztása, itt nem lehet spórolni: ez lehet a hátfájás okozója vagy megelőzője. Egy dining vagy konyhai széken ülve kb. 1 óra elteltével máris érezhetjük a hát és derékfájást, ezért az ergonomikus szék a legmegfelelőbb azok számára, akik főként ülve végzik irodai munkájukat.

Lehessen beállítani a szék magasságát, a karfákat vagy akár a hátunk minél kényelmesebb megtámasztása érdekében a háttámlát is. Legyen szellős anyagból a szék kárpitja, ezáltal megfelelő szellőzést biztosítva még a meleg nyári szezonban is.

Úgy helyezzük el az asztalt, hogy minél több természetes fényben részesüljünk munka közben, ha ez nem lehetséges, akkor egy íróasztali lámpára is szükség lesz. Itt is érdemes olyat választani, amely könnyen mozdítható karral rendelkezik azért, hogy oda tudjunk világítani vele, ahol a legnagyobb szükségünk van. Jól jöhet a fényerősséget szabályozó funkció is – beállítható milyen erősségű fényt szeretnénk a kinti időviszonyoktól függően.

Ez nem csak energiahasználat szempontjából fontos, hanem szemünk megóvásában is segíthet, hisz nem kell vakitó fényű lámpa mellett ülni. Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy elegendő konnektor álljon rendelkezésünkre, ne csak a számitógépnek vagy a lámpának, hanem egy nyomtatónak, vagy kivetítőnek is. Fontos, hogy egy új építésű házban ne kelljen hosszabbítókkal és egyéb, „csináld magad” megoldásokkal foglalkozni.

Ha sikerül saját kuckót kialakítani dolgozószobának, akkor egyéb elemeket is vásárolhatunk igény szerint: kis könyvespolc, dekor tárgyak stb. Ha erre nincs lehetőség, akkor próbáljunk úgy lefoglalni egy sarkot a nappaliból, hogy minél kevesebb zaj és egyéb zavaró tényező érjen minket munka közben. Persze ez nem mindig megoldható, ha a gyerekek is otthonról tanulnak, vagy más személyekkel kell osztozzunk a „dolgozószobán”.

Fontos a gyerekszoba megtervezése is

Minden szülő izgalommal gondol nem csak arra a pillanatra amikor előszőr foghatja újszülött gyerekét karjaiban, hanem arra is, hogy miként rendezze be porontya szobáját. A falaknak mindenképp valamilyen szint válasszunk, ne hagyjuk csupasz fehéren, akár mesebeli figurákkal díszitett tapétát is választhatunk erre a célra.

Az első hónapokban a babaszoba bútorzata inkább biztonságos legyen, hiszen a kisbabának egyelőre még csak egy puha ágyra van szüksége, egy kis komódra, ahol ruháit és egyéb tartozékokat lehet tárolni, egy asztalkára, amin pelust lehet cserélni, és néhány plüssjátékra. A bölcső kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számolni kell azzal, hogy gyerekünk kb. 1 éves koráig abban fog aludni. Ezért válasszunk megfelelő méretűt, legyen könnyen hordozható, például kerekeken, és mindenekelőtt, kényelmes.

Amennyiben lehet, korlátozzuk a túl erős fény- és zajforrásokat, a megvilágítás érdekében egy halványabb fényű, esetleg több színben pompázó lámpát választhatunk, mely nem csak jól mutat, hanem érdekes is a baba számára. Akasszunk játékokat a bölcső fölé, hogy csökkentsük az egyedüllét érzetét.

Mindemellett érdemes egy kényelmes fotel vagy kis kanapé elhelyezése is, hisz lesznek éjszakák, amikor gyerekünk mellett szeretnénk lenni és vigyázni álmára.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz