Mire kell figyelni egy épület megtervezésekor?

Bár a készházak rendkívül kényelmes megoldásnak számítanak az építkezés során, azért minden terhet még ezek a modern épületek sem vesznek le a vállunkról. Hiába készül el a házunk rövid idő alatt modern anyagokból, nem elég csupán kijelölnünk az a területet, ahol a kivitelező elkezdheti a munkát.

A legtöbb probléma abból adódik, hogy számos állami és települési szabályzat vonatkozik az építkezésre és a hozzá kapcsolódó munkálatokra, ezeket még a tervezés első lépéseként ellenőrizni kell. Nincs értelme elkezdeni a ház építését, ha az már az első pillanattól fogva szembe megy a hatályos rendelkezésekkel, aminek vége giga bírság vagy visszabontás lehet.

Ebben olyan aspektusokat vizsgálunk meg, melyeket fejben kell tartani egy könnyűszerkezetes ház felépítése során is.

A helyi építési szabályzat és rendezési terv

Minden település rendelkezik helyi építési szabályzattal (HÉSZ) és rendezési tervvel, mely a legapróbb részletekig szabályozza az ingatlanunkon végezhető munkálatokat. Emellett állami előírások is kötik a kezünket, melyekkel például a közműveket védik, illetve környezetvédelmi megfontolásokat támogatnak. Ezeket egy kivitelező és a tervezője ellenőrizni tudja, így komoly munkát tudnak levenni a vállunkról. A szabályok betartása ugyanis kötelező, legyen szó téglaépületről, készházról vagy más típusú könnyűszerkezetes épületről.

Az épületek felhúzásakor, az alapozás kiásásakor és minden más munkánál gondoskodni kell a már meglévő közművekhez tartozó vezetékek és létesítmények védelméről, szükség esetén helyreállításukról. Az ezekhez való csatlakozáskor figyelemmel kell lenni a környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokra, köztük a zajterhelésre és a szagra, illetve a település képébe illeszkedően kell kialakítani az elkészülő berendezéseket.

Külön előírások vonatkoznak a gazdasági és kereskedelmi célú épületekre, ezeknél például a csatornába gyakran csak olyan szennyvizet lehet beereszteni, amelyet korábban előtisztítottak. Ugyanilyen előírás lehet a parkolókra is, amelynek csapadékvizét esetlegesen olajfogókkal kell szűrni.

Ha az építkezés természetes vízfolyás mellett történik, akkor még magánházak esetében is ki kell kérni a területileg illetékes vízügyi hatóság engedélyét. Emellett karbantartási területet kell biztosítani az árkok számára is, így a települési rendezési tervben megadott távolságon belül építeni sem lehet melléjük.

Ugyanilyen szabályok vonatkozhatnak a földben húzódó áramkábelekre vagy a póznákra függesztett légkábelekre, melyek környékén védőövezetet kell hagynunk. Ha a településen elérhető a gázszolgáltatás, akkor természetesen a gázcsövekkel kapcsolatos előírásokat is be kell tartanunk.

Ha az összes közüzemi szolgáltató infrastruktúráját figyelembe vettük, akkor a HÉSZ további megkötéseket tehet magával a készházzal vagy más épülettel szemben is. Ebben a dokumentumban szokták például szabályozni, hogy a terület hány százaléka építhető be, milyen távolságot kell tartani az oldalhatároktól, a mellette elhaladó közforgalmú úttól vagy hány méter magas lehet az épület. Ezeken kívül elsőre nem logikusnak tűnő szabályokat is lefektethet a képviselőtestület, például rendelkezhet arról, hogy az épület homlokzatának illeszkednie kell a mellette lévő épületek alkotta vonalhoz vagy milyen színűek lehetnek a tetőcserepek.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz